Kurumsal Kimlik - Web Tasarım Sosyal Medya Soru Cevap Bilgi Bloğu

SON EKLENEN YAZILAR

Kurumsal Kimlik

Milyonlarca insanı düşünün. Her birinin tipi, konuşma şekli, el hareketleri, mimikleri, giyim tarzı, kullandığı parfüm, saç şekli birbirinden farklıdır. Herkes kendi tarzını yansıtır. Kişinin tarzı ne kadar farklı ve dikkat çekiciyse, o oranda karşısındakinin ilgisi çekmeyi başarır. Bunun sonucunda da çevresindekiler de o kişiyle iletişime geçme isteği uyanır. Öyle değil mi? Kurumsal kimlik de bundan pek farklı değildir. Kurumsal kimlik; pazarlamada bir kurumun, duruşunu ve davranışlarını temsil etme biçimlerinin tümüne verilen addır. Kurumun kendini ifade etme şeklidir. Tıpkı bireylerde olduğu gibi, bir kurumun hedef kitlesiyle iletişime geçebilmesi, onların dikkatini çekebilmesi için büyük önem taşır.


KURUMSAL KİMLİĞİ OLUŞTURAN ANA ÖĞELER NELERDİR ?

1 – Logo & Slogan

Logo tasarımı ve slogan bir kurumsal kimliğin oluşumundaki en önemli iki öğedir. Tüketicinin bir markayla ilgili ilk dikkatini çeken öğe o markanın logosudur. Ardından okuduğu slogan. Sadece birkaç kelimeden oluşan bir slogan, markanın yaptığı iş ve sundukları hakkında pek çok ipucuverebilir. Bu nedenle hayli önemlidir.

2 – Kurumsal Renk ve Font


Kurumsal renkler ve fontlar bir markanın gölgesi gibidir, markayı olduğuher yerde takip eder. Kurumsal web-siteleri, resmi evraklar, zarflar, kartvizitler, dosyalar vb. her yerde onların izi ve yansımaları mutlaka vardır, bu nedenle seçerken çok dikkat edilmesi gerekir. Her kurumsal renk mutlaka belli bir fikri temsil ediyor olmalıdır. Kurumsal renkler bir nevi müşterilerinize vermek istediğiniz mesajların, duyguların sembolü olmalıdır. Pozitif duygular uyandırmalı, ürünlerinizi satın almayayönlendirmelidir.

3 – Kurumsal Kimlik Kitabı

Bir kurumsal kimlik kitabı, markanın kurumsal kimliğinin klavuzudur. Bu nedenle son derece önemlidir. Kitaba bakan yabancı biri, markanızın kurumsal kimliğinin nasıl kullanılması gerektiğini kolayca anlamalıdır. Kurumsal kimliğin net olması kadar, korunması da önemlidir. Sürekliliğin sağlanması için de tüm altın kurallar bu kitabın içinde yer alır. Kullanılmasıgereken renkler, asla kullanılmaması gereken renkler fontlar vb.

4 – Kartvizit

Bir kartvizit, kurumsal bir mini sunum özelliği taşır. Bir kartvizit bir kişi veya firmayla ilgili karşı tarafın ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri taşır. Geçmiş yıllarda kartvizitler sadece dikdörtgen ve belli standartlarda üretilirken, günümüzde önemli bir reklam aracıdır. Şekli, rengi, kağıdınkalınlığı, tasarımın orjinalliği henüz markanızla yeni tanışmış birine pekçok fikir verip, pek çok mesaj geçirebilir.

5 – Antetli Kağıtlar, Zarflar, Dosyalar, CD’ler…

Antetli kağıtlar, kurumsal kimliğinizi destekleyen belgelerden biridir. Firmanızın tüm kurumsal bilgilerinin de üzerinde basılı olarak yer aldığı kağıtlardır. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizle paylaştığınız her türlü yazılı belgede antetli kağıt, antetli zarflar, dosyalar kullanılması; kurumsal kimliğinizin, tarzınızın karşı tarafa yansımasında önemli rol oynar.

6 – Diğer

• Muhasebe dökümanları (Sürekli form, Fatura, İrsaliye, Makbuz)

• Şirket giyim kuralları

• E-mail tasarımı

• Araç tasarımları

• Bina cephesi giydirme

• Gazete, dergi, gibi tanıtım materyalleri tasarım kuralları

• Ambalaj kağıdı

• Promosyon malzemeleri

• Takvim

Kurumsal kimlik öğeleri 4-5 madde ile sınırlı değildir. Her markanın kendi ihtiyacına göre çoğaltılabilir. Önemli olan markaların, ihtiyaçlarını doğru belirlemesi ve marka hayatının her alanında kurumsal kimlik kitabının kılavuzluğunda ilerlemesidir. Aksi halde tüketicinin zihninde markanızla ilgili net bir fikir değil, kafası karışık bir kimlik yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder